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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Solos.
Data corrente:  10/01/2007
Data da última atualização:  16/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENITES, V. de M.; MACHADO, P. L. O. de A.; FIDALGO, E. C. C.; COELHO, M. R.; MADARI, B. E.
Afiliação:  VINICIUS DE MELO BENITES, CNPS; PEDRO LUIZ OLIVEIRA DE A MACHADO, CNPAF; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; MAURICIO RIZZATO COELHO, CNPS; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF.
Título:  Pedotransfer functions for estimating soil bulk density from existing soil survey reports in Brazil.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Geoderma, v. 139, n. 1/2, p. 90-97, Apr. 2007.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2007.01.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil bulk density (Db) measurement is essential to estimate soil carbon reserves. However, field sampling, specially at depth, and direct measurement of Db is labor intensive, tedious and often impractical. Thus regression models or pedotransfer functions (PTFs) based on easily measured soil properties are an alternative for laborious Db measurements. A forward stepwise multiple regression routine was used to predict Db from 17 soil properties using a data set (data set 1) constructed from the Soil Archives of Embrapa Solos, Rio de Janeiro, Brazil. A first exploratory regression model using 1002 soil samples of data set 1 led to the development of a model, which indicated that total nitrogen (N), clay content (Clay) and sum of basic cations (SB) were the three strongest contributors to Db prediction (Adjusted-R2=0.71, Standard error of the estimate=0.10). A simplified regression model was developed using easily-measured soil attributes, such as soil organic carbon (TOC), Clay and SB. This model described 66% of the variation of Db in 1396 soil samples distributed at all depths (Standard error of the estimate=0.11). Clay content showed a good correlation with predicted Db (Beta value=-0.58) followed by TOC (Beta value=-0.51) and SB (Beta value=0.21). Partitioning the data set 1 into groups by soil depth (0?30 and 30?100 cm) and soil order (Latossolos and Argissolos) did not improve the accuracy of regression equations. In addition, we tested the Db predictive potential of the... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carbono orgânico do solo; Clay content; Funções de pedotransferência; Validação do modelo.
Thesagro:  Argila; Carbono; Solo; Solo Orgânico.
Thesaurus Nal:  Clay; Model validation; Pedotransfer functions; Soil organic carbon.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF25604 - 1UPCAP - DD20072007
CNPS12741 - 1UPCAP - DD2008.00004
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/11/2014
Data da última atualização:  18/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CANDÉA, T. V.; MONTEIRO, F. S.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  TATIANA V. CANDÉA, New University of Lisbon; FLAVIA S. MONTEIRO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Effect of process variables on the production of flaxseed oil emulsions by cross-flow membrane emulsification.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Engineering Reviews, 2014.
Páginas:  4 p.
ISBN:  1866-7929
DOI:  10.1007/s12393-014-9085-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this work was to study the effect of process variables on the production of flaxseed oil emulsions by cross-flow membrane emulsification. The process was carried out using an ultrafiltration ?-alumina membrane with mean pore size of 0.2 µm, and Tween 20 was used as surfactant. The effect of transmembrane pressure (1.5?4.5 bar), cross-flow velocity (3?8 m/s) and surfactant concentration (1?3 %) on the dispersed phase flux, emulsion stability and droplet size distribution and uniformity was evaluated according to a 23 central composite experimental design. Results showed that all the emulsions presented unimodal droplets distribution, and the average droplet diameter was 1.50 ?m. Among all the variables studied, only transmembrane pressure had significant influence on the dispersed phase flux?the increase in transmembrane pressure resulted in higher dispersed phase flux. The other variables did not affect any of the analyzed responses within the studied ranges.
Palavras-Chave:  A-Alumina membrane; Droplet size distribution; Emulsão alimentar; Flaxseed oil; Food emulsions; Membrane emulsification; Oil emulsions; Óleo de linhaça.
Thesagro:  Emulsão; Óleo.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12396 - 1UPCAP - PP2014.0842014.00084
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